Besöken har avlöst varandra de senaste veckorna av vänner och familj som vill passa på att se vårt Helsingfors innan vi flyttar hem. Slående när man har en blogg och dokumenterar såhär är att större delen av våra vänner tillhör samhällskategorin ”vit medelklass” vilket krävs att reflektera över. Där in passar även våra eminenta vänner Erik & Erika som, liksom Ellen & Samuel, är vänner sen min studietid i Skåne. Vi passade på att ta med dem på två av Helsingfors mest kända turistställen inom kategorierna museum och caféer.

klippt

En del i Jani Leinonens utställning på Kiasma som använder kända varumärken i sina verk för att belysa olika samhällsfrågor. Här med Erik som är litteraturvetare och till vardags jobbar som plåtslagare och Erika som är människorättsvetare och jobbar på Skolverket.

Kiasma är Finlands moderna konstmuseum och ligger mitt i centrum. När vi var där visades tre olika utställningar med nutidskonst där jag gillade fotokonsten av Robert Mapplethorpe bäst. Kiasma är helt klart ett utmärkt museum för den som vill betala 12 euro för att se samtidskonst. Dock är det inte ett småbarnvänligt ställe, för mig var det mest stressigt då den mesta energin gick åt till att försöka se till så att inget förstördes av Noahs nyfikna händer. Det finns även utplacerade vakter som säger till så fort man tar fram någon slags förtäring – typ en riskaka som Saga åt i sin vagn var totalförbjudet.

WP_20150906_14_08_28_Pro

Helsingfors kryllar av caféer, Karl Fazers café på Glogatan är ett av de mest kända.

Jag gillar choklad och ett av de obligatoriska ställen att besöka i såna fall är något av Fazers caféer runtom i stan. Fazer är tillverkare av godissorter som Karl Fazer, Geisha, Dumle, Tutti Frutti, Marianne m.fl. Caféet som öppnade år 1891 inrymmer en stor lokal med café, delikatessbutik och ett visningsfönster där man kan beskåda när bakverk görs iordning. Deras sortiment på tårtor och bakverk byts ut med jämna mellanrum men om man tar en frukostbuffé så kan man smaka på typ 10 olika tårtor om man är sugen på det :) För tillfället är choklad/hallontårtan det godaste chokladbakverket i caféet och chokladtårtan på frukostbuffén är en riktig to-die-for! 

WP_20150906_14_50_42_Pro

Karl Fazer café är egentligen en mardröm för småbarnsföräldrar eftersom det kryllar av godis i hela lokalen, lyckligtvis så somnade Noah i vagnen precis innan vårt besök…

Det var superroligt att ha Erika och Erik på besök! Eftersom Erika tidigare har haft precis det jobbet jag ska börja om en månad känner jag mig nu också lite mer insatt och förväntansfull.