Min man har en för mig lite udda hobby – han bygger båtar! När han var 10 år snickrade han ihop sin första glasfiberträbåt och efter det fick han tydligen blodad tand. Anton har länge varit fascinerad av just husbåtar och av idén om att ha ett flytande hem som han kan bosätta sig med vartsomhelst. Sommaren 2008 tog han de första spadtagen och drog upp en båthall på sina föräldrars tomt.

Antons katamaran har byggts upp i en liten båthall på hans föräldrars gård, här lämnar den för första gången sitt trygga bo.

Antons katamaran har byggts upp i en liten båthall på hans föräldrars gård, här lämnar den för första gången sitt trygga bo.

Sen dess har han byggt på katamaranen (en båt med två parallella skrov) under de perioder han varit på hemmaplan. 2011 köpte han en långtradare i Umeå och körde till Finland som han sen har byggt om till en måttanpassad båtkärra. Igår var det så dags att prova att sjösätta husbåten för att se ifall den skulle flyta. Antons pappa ställde upp som chaufför i familjens traktor och så kopplade de på båtkärran och körde ekipaget genom stan. Väl framme vid båthamnen väntade ett 30-tal förväntansfulla vänner och släktingar som ville vara med och bevittna sjösättningen.

traktor

Den röda traktorn visade sig vara för liten för att hålla emot trycket från katamaranen så Anton fick förstärkning av en större traktor som hjälpte till att backa ned kärran med husbåten.

Flera har varit skeptiska till Antons båtprojekt under åren (jag är det ännu) så det var ett starkt och känslosamt ögonblick när båten väl kom ned på vattenytan och flöt helt perfekt. Det var en mycket stolt Anton som gjorde segergest till ljudet av applåder!  

Anton Yes

Likt Martin Luther King (eller som Sophie i musikalen Mamma Mia) sa Anton ”Jag har en dröm” och så byggde han sig en katamaran.

Nu ska det bara införskaffas två båtmotorer, bäddas för de fyra sängplatserna och fixa insidan lite mer så kan vi bo på husbåten i sommar. Välkomna :)

alla

Släkt/vänner och några båtintresserade fanns på plats igår och hjälpte till med sjösättningen.

Anton hälsar ett stort tack till alla som hjälpt till med projektet, Sarins båtar (Sargo) som lånade ut traktor och utläggningsramp och ett särskilt stort tack till pappa Karl-Erik som slitit många timmar med att hjälpa sin son!