Memma (på finska mämmi) är en av Finlands unikaste måltidstraditioner och betraktas av vissa som en nationalsymbol under påsken. Rätten är en ”råggröt” innehållandes rågmalt, rågmjöl, sirap, pomerans och vatten. Den äts som dessert under hela påskhelgen och serveras kall tillsammans med mjölk/grädde, eventuellt vaniljvisp och/eller socker. 

memmaf

Finns memma på ditt påskbord? Då är du troligtvis finländsk eller har finskt påbrå.

Det jag har hittat om memmans historia är att den troligtvis härstammar från Persiska riket eftersom de iransktalande folken (iranier, kurder, afghaner m.fl.) äter en nästintill identisk rätt på deras nyår som kallas Samanu. Därifrån har memman sedan troligtvis färdats till Ryssland och på 1700-talet exporterades rätten till det som nu är sydvästra Finland. Memma åts då främst på långfredagen eftersom man inte fick tända någon eld den dagen och den förvarades i näveraskar som kallas för rivor. Idag köps de dock i affären i pappaskar om man inte vill lägga typ en dag på att baka sin egen.

Memma var särskilt utplacerat i affären på fem olika ställen så att ingen skulle missa att köpa hem sina påskförpackningar.

Memma var särskilt utplacerat i affären på fem olika ställen under skärtorsdagen så att ingen skulle missa att köpa hem sina påskförpackningar.

Vad Jennika tycker om Memma: Att döma av hur memma ser ut så tror man att det ska smaka som en kladdig chokladkaka men så fort man smakar så inser man sitt misstag. Memma smakar beskt och typ som jäst malt med lite touch av brödsirap, det spelar ingen roll hur mycket vaniljvisp jag försöker dränka in det i – den här spannmålsgröten blir inte god. Det här känns som en rätt man måste ”lära sig” att tycka om från barnsben, typ som jag har gjort med sill efter alla påsk-, jul- och midsommarbord.

Vad Noah tycker om Memma: Noah säger varje gång som memma plockas fram att han vill ha, när han sen väl smakar grimaserar han stort och skjuter tallriken ifrån sig.

Vad Anton tycker om Memma: Gott! 

J och A memma

Anton fick instruktionen att han skulle se jätteglad ut över att han fick äta memma som han tycker mycket om. Jag får nog konstatera att ifall det vore en audition skulle han inte få jobbet. Det är tänkt att jag ska se skeptisk ut på bilden.

Har du smakat Memma? Vad tycker du i såna fall om påskdesserten? 

 

  • Jennikas Memma-betyg
  • Noahs Memma-betyg
  • Antons Memma-betyg