Idag den 5 februari har caféerna och matbutikerna fyllts med den mytomspunna bakelsen Runebergstårtan.  Bakelsen är uppkallad eftWP_20150205_12_00_18_Proer Finlands nationalskald (poet som varit betydelsefull för nationen Finland) Johan Ludvig Runeberg som var verksam på 1800-talet. Han har bland annat skrivit texten till Finlands nationalsång ”Vårt Land” och anses vara den person som utvecklade tanken om Finland i diktform.

Sägnen är att att denna Runeberg varje dag åt en sådan här bakelse (som alltså ser ut som en liten mini-tårta)  och att det var hans fru Fredrika som uppfann bakverket. Varför bakelsen äts just idag är för att Runeberg föddes den 5 februari (det är dock inte helt klart att det faktiskt var den 5.2 för i kyrkoboken står det tydligen också noterat den 7.2 så om man gillar bakelsen kan man ju säkert äta en då också för att vara på den säkra sidan).

Hur smakar Runebergstårtan?
Bakelsen smakar ungefär som en saftig sockerkaka med sylt och glasyr men eftersom den också innehåller lite mandel och punsch ger det också en något tyngre smak än enbart socker.

Passar för: Den som gillar söta bakelser och inte är allergisk mot mandel.  

  • Jennikas betyg
  • Antons betyg
  • Noahs betyg