Idag är det 12 veckor tills jag ska springa mitt första frivilliga lopp i vuxen ålder - Tjejmilen i Helsingfors 24 maj! Jag har kommit igång med min löpträning och tänkte dela med mig av några tips på hur man kan komma igång med/återuppta sin löpning såhär under nästan-tidig-vårtid.  

1. Följ ett löpprogram
För nybörjare som jag, är det viktigt att börja träna lugnt och att ta återkommande gångpauser. Kroppen bygger ofta snabbare upp konditionen än muskler vilket betyder att det är lätt att skada sig om man bara följer hur mycket man orkar springa rent konditionsmässigt. Det är därför det är så bra att följa ett löpprogram utifrån din egen nivå. Löpskolan av Simon Forsberg har till exempel flera olika alternativ på löpprogram, här nedan ser du ett för nybörjare.

löpskolan

2. Sätt upp mål
I alla fall jag fungerar så att jag presterar bättre om jag har något slags mål och det gäller även för träning. Målet kan såklart vara på olika nivåer och utifrån vad som passar dig. Ditt mål kanske är att du ska orka välja trappan istället för hissen (eller att springa ett nytt marathon). Inspiration på löpningsmål kan man få i  till exempel tidningen Runner’s world. Om du vill ha inspiration på vart du kan springa i ditt närområde (eller som jag, inte hittar där du bor) – följ diskret efter en annan löpare så kanske du hittar en bra/ny runda.

 3. Musik, musik, musik
Jag började springa utan musik och upplevde ett otroligt lyft när jag fick hörlurar med peppiga låtar. Om man har Spotify kan man få tillgång till oändligt många spellistor med löpningslåtar – här är en sida från Allt om löpning med tips på över 100 playlists. Om du har några minuter över någon kväll så är dock mitt tips att sätta ihop din egen spellista, då får du den bästa kombinationen just för dig. Mina tre favorit-löpningslåtar hittills är:

Kom ihåg att stretcha efter löpningen för att undvika skador!

Kom ihåg att stretcha efter löpningen för att undvika skador!

  • ”The Hunter” Melody Club
  • ”Single ladies (Put a Ring on it)” Beyoncé
  • ”Popular” Eric Saade (jag känner mig som 14 år och som att världen ligger framför mina fötter)

Vilka är dina bästa träningslåtar?