”Har du sett att på din näsa
har en snigel börjat läsa
om ett mycket litet får
som betar klöver i ditt hår.

Har du sett att på din mage
har en mager ko sin hage.
När den råmar kan den störa
trötta ankan i ditt öra.”

Utdrag från dikten ”Har du sett?” av Annika Sandelin

Tänk dig att detta uppläses på en rytmisk finlandssvenska av 12 kvinnor sittandes i ring samtidigt som de pekar på deras bebisars näsor och magar – då kan du få en uppfattning av det som jag och Saga testade på igår, Babypoesi.  Bibliotekarien och författaren Annika Sandelin drog igång denna verksamhet för några år sen i Helsingfors och drar sen dess fulltecknade veckogrupper på Richardsgatans bibliotek. CAM00046 (1)

Vad Saga tyckte: Underbart! Som andra barnet har hon nog aldrig tidigare fått så mycket sammanhängande egentid med sin mamma och hon gillade skarpt momentet när jag drog en böljande sidenduk fram och tillbaka över henne.

Vad Jennika tyckte: De flesta dikter är enkla av typen ”Baka kaka” och rörelserna är lätta att följa, typ att knåda magen. Men sen ska vi vuxna ställa oss upp och följa mer koreograferade rörelser med varsin bebis i famnen medan ledaren högläser dikter som vi ska försöka stämma in i så fort vi kan. Rörelsekoregrafin är inga problem (jag har ju ändå försörjt mig som artist för flera år sen) men Orden?! – jag fattar knappt nånting av det hon läser upp – det måste vara på någon slags dialekt/gammel-finlandssvenska tänker jag febrilt och gläder mig åt att nästan ingen annan heller lyckas stämma in i dikten. Men hur ska jag göra nästa gång, när säkert alla andra kommer börja lära sig utantill-dikterna och jag inte fattar ett ord av vad som sägs?  

  • Barnvänligt
  • Svenskvänligt
  • Sagas betyg
  • Jennikas betyg

Passar för: Bebisar 0-8 månader (och en medföljande vuxen).
Gillade du dikten? Annika Sandelin har skrivit flera barnböcker och poesi.
Mer info? Tryck på den färgglada illustrationen. 

Illustration: Linda Bondestam